Søskende

Søskende vokser op som alle andre børn og unge gør, men tillige også med vilkåret at være pårørende - og ofte klemt pårørende - i en familie.

Livsvilkåret at være søskende

Tidligere kaldte man søskende for ‘skyggebørn’, hvorimod vi i dag mere taler om, at søskende udover at være de unikke børn, unge og voksne, de er, også har det grundvilkår i livet at være pårørende.

Søskende, der vokser op med en psykisk sårbar bror eller søster, oplever ofte mange af de samme forhold, som voksne børn gør, da både søskende og voksne børn typisk vokser op i en eller anden form for familiemæssig sammenhæng.

Søskende er ikke altid kun søskende, men nogle gange faktisk også voksne børn, da de – udover at være søster eller bror til en psykisk sårbar søster eller bror – også er voksne børn af forældre, der er psykisk syge, sårbare eller uanset meget belastede af at have et psykisk sårbart barn.

Der er meget forskel, hvilken type af familie søskende vokser op i, lige fra f.eks. en i øvrigt ressourcestærk familie, hvor de er søster/bror til en psykisk sårbar søster/bror og til f.eks. ressourcesvage og splittede familier med en eller flere både psykisk syge/sårbare forældre óg søstre/brødre. Belastningerne og belastningsgraden kan derfor også være vidt forskellig.

Søskende er dog ofte nødt til at finde ud af at navigere i en familie, hvor hovedfokus er på deres syge eller sårbare bror eller søster og hvor der til tider kun er lidt overskud til dem også. At navigere i dette og i livet i øvrigt sker meget forskelligt fra søskende til søskende, bla. alt efter, hvordan de (u)udtalte krav til en er fra de andre familiemedlemmer, hvordan kommunikation er i familien, hvordan familien og netværket i øvrigt er, hvilke ressourcer der er i og udenfor familien og hvordan ens liv ellers ser ud.

Reflektion og mestring

Hvordan har det været for dig at skulle navigere i din familie?

I hvilken udstrækning har der været plads til dig i din familie?

Hvis du skal sætte nogle få ord på din situation som søskende-pårørende, hvordan vil du så karakterisere den?

Hvor mange belastninger har din familie måtte håndtere gennem tiden, hvilke konsekvenser har det haft for dig og hvordan har du håndteret det? 

Der gælder meget de samme ting for søskende, som der gør for voksne børn, så kig forbi der.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link