Formel mindfulness praksis

I mindfulness skelner vi mellem formel og uformel praksis.
Formel mindfulnesspraksis er øvelser, hvor vi afsætter tid i et bestemt tidsrum til at øve os i mindfulness.

Vi øver os i bevidst nærvær, dvs. at komme tilstede og i at være opmærksomme på, hvad der sker lige her og nu.

Samtidig øver vi os i accept, i ikke at vurdere, i at være med dét, der nu engang er og i koncentration og vedholdenhed.

Grundpillerne i formel mindfulness er:

Siddende meditation

Almindelig siddende meditation er den mest almindelige måde at øve sig i mindfulness. Det, som vi lærer, erfarer og oplever, ved at sidde stille med os selv, kan vi også bruge i det almindelige liv resten af dagen.

Hvis meditation er nyt for dig, er Dansk center for mindfulness’ meditationer et godt sted at starte.

Dem finder du her.

Gående meditation

Et af mine yndlingscitater er “The Miracle is Walking on Earth” af Thich Nhat Hanh.

Det er sjældent, at vi går bare for at gå, hvilket er netop det, som vi øver os i gennem gående meditation.

Det at gå og have fokus på bevægelse og at have kroppen(s bevægelser) som anker for vores opmærksomhed er en god måde at opleve ro og en større sammenhæng mellem tanker, krop, følelser og sind. Dermed også en god måde at komme tilstede på og øve os i bevidst nærvær på.

Du kan høre og læse en god guidet gående meditation af Jack Kornfield (omend på engelsk) her.

Hvis du har mod på at læse en længere artikel om gående meditation (dog igen på engelsk), kan jeg anbefale denne: “Thich Nhat Hanh on Walking Meditation”

Bodyscan

En guidet bodyscan er en dejlig, behagelig måde at komme ned i kroppen på.

Til en start kan du f.eks. prøve Dansk center for mindfulness’ forskellige guidede body scans, som du finder på linket ovenfor.

En god kort introduktion af Lone Fjorback til body scan finder du her.

Yoga

Mange kender til yoga og ved, hvordan yoga om noget kan give os ro i sindet og forankre os i kroppen og i nuet. Yoga kan være en god måde at øve sig i mindfulness på.

 

I mindfulness bruges ofte forskellige former for hatha-eller mindfull yoga, hvor bevægelserne er langsommere og fokus også er på åndedrættet og på accept af, hvordan du har det lige her og nu.

 

Eller som Lone Fjorback siger det: “Når man laver yoga, forsøger man at være så tæt på kroppen og åndedrættet som muligt. Man registrerer tanker og følelser og vender hele tiden tilbage til kroppen og åndedrættet” (fra bogen: Mindfulness).

Person med krøllet hår og briller kigger udI formel mindfulness praksis sætter vi tid af til at øve os i at være bevidst nærværende og tilstede.

F.eks. ved at afsætte 5-10 minutter hver dag eller nogle gange om ugen til at meditere efter en app (mange bruger f.eks. betalings-app’en Headspace eller den gratis app Insight Timer).


Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link